11 goede tips voor moeders met een pasgeboren baby

Onze top tips voor mama's met een net geboren kleintje, gegeven door moeders met ervaring:

1. Troost je huilende baby met deze tip
Wanneer mijn kleintje huilt, troost ik haar door zachtjes op haar rugje te kloppen in een soort van hartslag-klopjes-patroon. Zo boert ze wat sneller, en het helpt ook met rustig worden wanneer ze huilt omdat ze het even niet meer weet. Soms weet jouw baby ook niet precies waarom ze huilt, en dan is het fijn om gewoon getroost te worden door de liefste vrouw van de wereld; mama. En als dat niet helpt, ga ik over op inbakeren, haar op iets laten zuigen, wiegen of zachtjes neuriën. En heel soms, moeten al deze dingen uit de kast getrokken worden. Laat je kindje niet huilen... het is al zo spannend in deze nieuwe wereld. Zelfs als er niets is, en je baby gewoon wil huilen, troost je je kleintje.

Anne, moeder van twee, Utrecht2. Niet muisstil
Je hoeft echt niet super stil te zijn wanneer je baby slaapt. In de baarmoeder was het ook vol geluid, van jouw lijf, maar ook van je zwangerschapsbelletje misschien wel, of de geluiden van het verkeer, de stofzuiger, papa die het bedje in elkaar timmert. Toen ons kindje thuiskwam uit het ziekenhuis keken we televisie wanneer de kleine sliep in de box en ik ging ook gewoon stofzuigen, afwassen en telefoontjes plegen rondom hem. Zo is hij gewent aan geluid om hem heen tijdens slapen, en ik kon ook gewoon dingen gedaan krijgen. Nu hij 14 maanden oud is, kan ik gewoon onder zijn bedje zuigen terwijl hij slaapt, en hij wordt nog steeds niet wakker ;)

Fleur, mama van 1, Tilburg3. Help je kind met een aanleggen
Wanneer je problemen hebt met aanleggen bij het borstvoeden, kun je je kindje helpen met een tepelhoedje. Dat maakt het net even wat makkelijker voor je kindje, en het helpt ook nog eens voorkomen dat je tepelkloven krijgt. Ik heb ze een maand lang gebruikt voor mijn kindje goed genoeg kon aanleggen om het zonder te kunnen doen. Zonder dit tepelhoedje had ik het borstvoeden na een paar dagen opgegeven, en nu ging het super. Ik heb nu mijn dochter 7 maanden borstvoeding kunnen geven.

Carolien, mama van een zoon en dochter, Emmer-Compascuum

4. Goede voorbereiding, halve werk
Nou, niet echt. Maar het helpt! Rond 3 weken wordt het ritme van je baby's dagen en nachten wat meer voorspelbaar, en kun je een beetje ademhalen en op jezelf focussen. Eén manier om dat te doen is om je stress te verlagen, door zoveel mogelijk voor te bereiden voor je hongerige kind en jezelf. Is de voeding net voorbij? Begin dan vast voor te bereiden op de nieuwe (flesje koken, water, etc) en voor jezelf ook wat te eten en te drinken. En tijdens de dag, wanneer je kindje zijn slaapje doet, kun jij een beetje sporten (thuis), of lekker douchen, je email bijlezen, of ook een dutje doen.

Paula, mama van een zoon, Den Haag
5. Hou je kind wakker tijdens voedingen
Toen onze baby heel langzaam dronk en half in slaap viel, masseerde ik of mijn man haar wangetjes om haar te stimuleren wat sneller te drinken. Helemaal niet hard, hoor, zachtjes haar wangetje aaien met een vinger was alles wat nodig was om haar erbij te houden. Op lange, slapeloze nachten was dit trucje echt heerlijk! Omdat je baby efficienter eet, en dus ook voller zit na de voeding, zal ze langer slapen tussen voedingen door. En ja, dat betekent dat jij en je man dus ook langer mogen slapen.

Hester, mama van 3, Goes
6. Papadag
Zorg dat je baby ook tijd alleen heeft met papa. Zijn aanraking en stem zijn anders dan die van jou, en je baby moet daar echt even aan wennen. Tegelijktijd geeft het jou eventjes tijd om te douchen, of gewoon heel even alleen te zijn. Geef de baby niet aan papa wanneer hij hongerig is en moe, want dat maakt het in begin alleen lastiger. Zorg dat je ook echt uit zicht en hoorafstand van je kindje gaat, ook als je kindje huilt! Papa kan het echt wel, geef hem de kans zich te bewijzen. Plus, je kindje leert hieruit dat anderen dan mama hem ook kunnen troosten, en dat is weer heel erg prettig voor later, wanneer je een oppas of kinderdagverblijf inschakelt. Moeilijk mama's... maar het is het echt wel waard. Als papa niet weet wat te doen in het begin, zorg dan dat hij hem in bad doet bijvoorbeeld, of voorleest.

Eva, moeder van een drie zoons, Zwolle
7. Eigen bedje
Toen mijn dochter 3 weken oud was, viel ze vaak in slaap op mij. Elke keer als ik haar dan voorzichtig in haar bedje wilde leggen, werd ze weer wakker. Het leek me dat ze de warmte van mijn lijf lekker vond. Dus toen ben ik haar bedje gaan voorverwarmen met een kruikje terwijl ik haar voedde. Als ze dan klaar was met eten en in slaap viel, haalde ik de kruik eruit, en stopte haar in haar voorverwarmde bedje. Ze sliep sindsdien heerlijk verder!

Laura, moeder van 1 dochter, Apeldoorn
8. Slaap tip
Onze baby had veel moeite in slaap te vallen, ze was dan aan het wriemelen in haar bedje, en huilde veel. We zijn toen begonnen haar neusje te wrijven. Van bovenaan, heel zachtjes naar beneden toe. Haar oogjes gingen steeds rustig mee in de beweging en binnen no-time was ze rustig en sliep ze in. We gebruiken deze truc nog steeds, nu ze 5 maanden is!

Hanne, mama van een dochter, Uithoorn
9. Je baby weet het beter
Iedereen weet het beter als je voor het eerst ouders bent. Je krijgt ongevraagde tips en advies van elke voorbijganger zo ongeveer. Soms voelt dat helemaal niet alsof zo'n tip bij jou past. Toen ik thuiskwam met mijn kindje, gaven vrienden en familie allerlei tips (bijna bevelen!) over hoe ik mijn kind moest opvoeden. Ik werd er helemaal gek van! Ik heb geleerd het te negeren, dat dit mijn kind is, niet het hunne. Hoezo moet er persé 3 uur tussen een voeding zitten? Als mijn kind huilt van de honger na 2.5uur, ga ik niet een half uur naar gekrijs zitten luisteren. Wanneer je je kind laat vertellen dat hij honger heeft of moe is, en niet iemand anders, dan zul je merken dat je veel relaxter en gelukkiger bent.

Agnes, moeder van een zoon, Venlo

10. Baby's eerste badje
Als de navelstreng er af valt, na een week of 3, kun je je kindje eindelijk een echt bad geven! Om de baby warmer en meer comfortabel te houden drapeer je een warm washandje over haar buikje. Zo blijft ze lekkerder warm en kun je iets langer genieten van een badje zonder huilen. De verwarming een tikje hoger in de badkamer helpt ook, zo is de schok van het warme water en de koude lucht niet zo groot. Mijn meisje is dol op baddertijd!

Richelle, mama van een dochter uit Amsterdam
11. Huilen van de slaap
Er wordt altijd gezegd dat baby's huilen van de honger, een vieze luier of uit verveling. Maar niemand vertelde me dat een baby ook kon huilen omdat het zo moe was! Onze zoon werd tijdens de eerste maand helemaal gek van ons, omdat we bij huiltjes altijd gingen voeden, luier verschonen of spelen, terwijl hij wilde slapen. Hij wilde juist minder stimulatie en meer rust.

Kim, mama van twee zoons, Hoogeveen