Kraamvisite, wat doe je wél en niet

Kraamvisite, even ruiken aan de baby
De eerste maanden van je moederschap kunnen best wel eenzaam zijn, dus moeders vinden het vaak fijn wanneer er kraamvisite komt. Ze kunnen dan praten over de zorgen die ze misschien hebben, en natuurlijk hun baby trots laten zien. En niet in de minste plaats, eindelijk een reden hebben om zich te douchen en aan te kleden... Maar er zijn wel een aantal regels die je als kraamvisite in acht moet nemen, de etiquette zeg maar! Hieronder vind je de negen meest belangrijke do's & don'ts voor het bezoeken van een nieuwe moeder.

1. Mama en Baby zijn het belangrijkst.
Leuk dat jouw bevalling allemaal heel kritiek en bloederig was, maar dat wil helemaal niemand horen, zeker de nieuwe moeder niet. Laat haar, als ze het wil, het verhaal vertellen van haar bevalling, en zorg dat je niet steeds jouw details over jouw keizersnee moet aanhoren. Het gaat nu even om haar.

2. Ga wanneer het voor de nieuwe ouders uitkomt, niet wanneer het jou uitkomt.

Natuurlijk is het fijn als je rond 8 uur 's avonds even kunt aanwippen, maar misschien is dat nét de tijd dat de baby voeding moet, of eindelijk eventjes slaapt. Vraag dus wanneer het hen het beste uitkomt dat je eventjes komt. En hopelijk hoeft niet gezegd te worden dat zonder afspraak op de stoep staan echt niet kan.

3. Geef aan dat je iets wilt doen als je er bent.
Iedereen wil natuurlijk lekker knuffelen en die heerlijke babygeur opsnuiven wanneer je langskomt voor een kraamvisite. Maar dat is het makkelijke stuk natuurlijk. Denk ook even aan mama, en zorg dat ze eventjes kan rusten terwijl jij de afwas doet of een beetje was vouwt.

4. Ga nooit op kraamvisite wanneer je ziek bent.
Zelfs niet als je gewoon een loopneus hebt! Stel je bezoekje even uit tot je helemaal beter bent. Wanneer je eenmaal gezellig op bezoek bent, is het ook fijn wanneer je niet zomaar de baby optilt zonder dat je gevraagd is of je dat wilt. Sommige moeders vinden dat erg vervelend, en niet alle baby's reageren even vrolijk op steeds maar weer andere gezichten.

 

       ~Respecteer mama's privacy~        

 
Niet doen: Grote pluche knuffels
Wel doen: Cadeau voor mama
5. Neem eten mee.
Een nieuwe moeder en vader, hebben het zo druk met alle extra taken die erbij komen, dat eten koken een moeilijke opgaaf is. Bedenken wat je moet eten, de boodschappen doen en het ook nog maken zijn heel moeilijker wanneer je een baby aan de borst of fles hebt, die elk uur een nieuwe luier moet en huilt van de darmkrampjes. Maak het de ouders daarom makkelijk, door een lekkere lasagna te maken die alleen even opgewarmt hoeft, of een stamppot met worst, of wat de ouders dan ook lekker vinden. Je krijgt bonuspunten als je het in een wegwerpschaal maakt, zodat ze zelfs niet hoeven af te wassen.

6. Blijf niet te lang.
Het lijkt een open deur, maar de moeder is druk met de nieuwe baby. Het kindje voeden of in slaap sussen is misschien wel lastiger als er toeschouwers zijn! Alleen wanneer je speciaal gevraagd wordt om te blijven, kun je beter gewoon eventjes aanwippen, eten brengen, de baby knuffelen, met mama babbelen en weer gaan.

7. Breng geen decoratieve spulletjes mee.
Jij vind een boxkleed misschien een goed cadeau, of een oversized teddybeer, maar de inrichting van de kinderkamer wordt gedaan door papa en mama, en niemand anders. Veel ouders hebben een heel specifiek idee over de kinderkamer, en jouw poster met quote, aankleedkussenhoes met zebraprint of fotolijstje past daar vast niet tussen. Bemoei je daar dus niet mee, en hou het bij een cadeau voor mama, of rammelaartje voor de baby (of allebei)

8. Respecteer mama's privacy.
De laatste tijd zijn gelukkig meer en meer mensen heel open over borstvoeding, maar dat is geen reden om aan te nemen dat je er wel bij kunt blijven wanneer mama gaat borstvoeden. Zeker in het begin, als het allemaal nog niet zo soepel gaat, kun je beter even aan de moeder vragen of ze liever heeft dat je de kamer uitgaat wanneer ze de baby voedt. Ga ook zelf de kamer uit dan, en laat niet mama een ander plekje zoeken met haar kind, het is per slot haar huis.

9. Je vindt de naam geweldig. Ja... zelfs als dat dus niet zo is.
De keuze van de naam van het kindje is een heel bewuste keuze, die de ouders na wikken en wegen gemaakt hebben. Meestal is het een naam die ze zelf prachtig vinden. Het oude gezegde geldt hier nog steeds: "Wanneer je niets aardigs kunt zeggen, zeg dan niets". Ook geen rollende ogen of afkeurende gezichtsuitdrukkingen! Bedenk je ook even hoe je het zelf zou vinden wanneer iemand ronduit zou zeggen dat ze de naam van jouw kind echt niks vinden...