10 dagen kraammand maken voor je (schoon)dochterEen kraammand maken is een traditie die aangeeft dat je met veel zorg en aandacht gedacht hebt aan de aanstaande moeder en haar gezin. Vaak gemaakt door de moeder of schoonmoeder van de zwangere, met liefde al tijdens de zwangerschap bedacht en verzameld.

Maar wat doe je nou allemaal in die kraammand, en hoe werkt het eigenlijk? Mamakado vertelt het.


Wat is een kraammand?

Een kraammand is een mand (duh) met daarin 10 cadeautjes. Alle cadeautjes zijn apart verpakt, dus niet als een cadeaumand mooi gerangschikt in doorzichtige folie, als een kerstpakket, maar onherkenbaar verpakt per cadeautje. Deze geef je op de dag na de bevalling, en dan mag de nieuwe moeder 1 cadeautje kiezen en uitpakken. Elke dag daarna mag ze steeds een nieuw cadeautje uitpakken, zo krijgt ze wel 10 dagen achter elkaar een cadeautje uit de mand. Bijna een soort grabbelton! Sommige moeders kennen deze traditie niet, dus zeg het er ook even bij wanneer je de kraammand geeft.

Cadeautjes in de kraammand

Tegenwoordig kun je ze kant en klaar kopen, maar dat haalt het hele attente van dit cadeau weg. Het gaat namelijk niet alleen maar om de cadeaus die erin zitten, maar ook om de attentie van met zorg uitgezochte cadeaus voor mama. Dat kun je beter zelf doen, jij kent de moeder immers! Hieronder geven we een aantal tips voor dingen die echt leuk zijn in een kraammand.


Allereerst, cadeau voor de baby

De kersverse moeder zal het met je eens zijn, alles draait om de baby. En dus is er natuurlijk een cadeautje voor de baby. Denk aan een speeltje, een knuffeldoekje, een zachte handdoek met borduursel of kekke printjes, of een rompertje.


Dan, een verzorgend cadeau voor mama

Mam heeft echt hard moeten werken, en verdient een cadeau voor haarzelf. Denk aan een lekker verzorgingsproduct. Ken je haar smaak, dan kun je dat nemen, maar wij zouden persoonlijk niet gaan voor een veel te heftig ruikende rozenblaadjes douchegel, maar eerder voor een zacht ruikende huidolie of een paar gezichtsmaskers.


Is er al een ouder kind in het gezin?

Dan is het leuk voor hem of haar ook iets te doen. Een speeltje, een puzzel, een nieuwe trui. Zodat ook grote broer en zus het leuk vinden, en betrokken worden.

 

"Papa's oude wieglakentjes zijn
 een perfecte herinnering"

“We” zijn zwanger, dus papa ook

Mama heeft al even kunnen wennen aan dat kindje in haar buik, maar voor papa begint het vaak pas echt na de bevalling. Verwen hem ook met iets leuks in het pakket. Een grappige tip vinden wij een pak heel sterke koffie (of Red Bull). Vul het aan met iets dat hij leuk vindt, een tijdschrift, of een fles wijn wellicht.

Een sprankelend cadeau voor mama

Mama mag écht wel even verwend worden, een sieraad met de naam haar pasgeboren spruit zou echt een heel bijzonder cadeau in de mand zijn. Soms is dat moeilijk, omdat je het direct na de geboorte wilt geven en je pas die dag ook de naam weet. Je kunt dan ook een cadeaubon doen, zodat mama zelf rustig een schitterend cadeau kan uitzoeken op de laatste dag van haar kraammand. Lekker makkelijk, met de laptop op bed, dus ze hoeft er nog niet meteen ‘op uit’.


Een herinnering

Iets met een verleden, bijvoorbeeld de oude wieglakentjes van papa vroeger, of die houten blokkendoos die opa altijd bewaarde en helemaal opnieuw opgeknapt heeft voor jouw kindje. Misschien heb je een speciaal sieraad in de familie dat je kunt doorgeven, of een geborduurde merklap van oma. Wanneer je niets hebt in die trant, kun je ook zorgen voor het maken en vastleggen van nieuwe herinneringen, zoals een fotoboek bijvoorbeeld, of een dagboek voor het eerste levensjaar van de baby dat mama zelf kan invullen. Een mooi idee is ook een speciaal armbandje of ketting voor de baby zelf, als ‘erfstuk’ voor later, dat alleen bij bijzondere gelegenheden wordt gedragen.


Voorleesboek

De nieuwe ouders zullen best wel wat tijd doorbrengen, zittend op de bank om hun kind te voeden, of dat nu Borstvoeding of Flesvoeding zal zijn. Geef een leuk boek om te lezen, een tijdschrift voor die korte stukjes tussendoor, of een superleuk voorleesboek voor de kleine.

Verzorging voor de baby

Een setje van zwistal producten, of een pakketje met sudocreme en Bepanthen, wat hydrofiele luiers en talkpoeder. Het lijkt zo afgezaagd, maar het hoort wel echt in de kraammand.


Handgemaakte spulletjes

Ben je zelf een beetje creatief? Kun je bijvoorbeeld goed naaien, borduren of haken, maak dan een vestje of een knuffel zelf. Of wanneer je artistiek goed bent, kun je een mooie buikfoto van mama in een lijstje doen, of er zelfs een 9 maanden collage van maken. Brei een mutsje voor de baby, of een mooie sjaal voor mama. Leg er wat bijzonders van jezelf in!