Stappenplan voor een Babyshower

Een babyshower is een echt Amerikaans feestje, maar begint in Nederland ook meer voet aan de grond te krijgen. Hoe zit dat nou met zo'n babyshower, wat doe je dan, en wanneer eigenlijk? Lees onze tips hier.

Zeven weken van te voren

Overleg met de zwangere. Regel een datum, tijd en een plaats, compleet de namen van de gasten en hun adres/telefoonnummer/whatsapp. In Amerika is het heel gewoon het in een restaurant te doen, maar in Nederland houden we van 'doe effe normaal" dus wij doen het bij iemand thuis. Bedenk alvast wat je met eten wilt doen, een high tea achtig buffet is leuk, maar wel veel werk. Je kunt dat ook uitbesteden, maar iedereen hapjes laten meenemen kan ook. Bedenk het echter wel allemaal al in deze week.

Beslis ook of je een thema wilt (heel populair!). Drijf niet je zin door, maar laat de mama to be het vooral bepalen. Het wordt een feestje ter ere van haar!

PI563589jpg


Zes weken van te voren

Uitnodigingen op de post doen. Of een whatsapp groep opzetten met alle genodigden. Let wel op dat oma to be vaak nog geen whatsapp heeft, dus sommigen zul je nog echt even moeten bellen, of een kaart sturen.

Vraag ook aan de zwangere of ze een lijst met cadeaus heeft die ze graag zou willen. Zo kunnen gasten iets uitzoeken om te geven, of samen een groter cadeau kopen zoals een wipstoeltje bijvoorbeeld, of een kinderstoel. Ook handig om in de appgroep t e bespreken, zo is iedereen op de hoogte.


Vijf weken van te voren

Plan het menu. Of je het nu zelf maakt, dat uitbesteedt of het allemaal samen doet, het is een goed idee van te voren te bedenken hoe of wat. Zorg dat je geen laatste-moment-recepten maakt. Dus doen jullie een brunch? Dan geen omeletten, maar een quiche die zo in de magnetron warm is. En weer die appgroep, want tegenwoordig is iedereen wel ergens allergisch voor...

Een mooi moment om meteen even na te denken of je wel genoeg stoelen, borden, bestek, koffiebekers en plekjes aan je tafel hebt! Zo niet, leen bij je moeder of buurvrouw, of bedenk of je misschien ook wegwerp dingetjes kunt gebruiken. Dat maakt het opruimen ook allemaal wat makkelijker.

Denk ook na over props die je wilt gebruiken voor de foto's, prijzen voor de wedstrijden en spelletjes die je doet, en of je een goodiebag wilt maken voor de gasten. En natuurlijk denk je na over welk cadeau je zelf wilt geven.

Plan de taart! Een babyshower taart is wel echt een dingetje hoor, met een overdaad aan blauw of roze. Tegenwoordig houden we het allemaal niet meer zo geheim, of het een jongetje of meisje wordt, en kan een shower ook als geslacht-onthulling worden gebruikt. Dus bijvoorbeeld een helemaal witte taart aan de buitenkant, met een blauwe laag botercreme van binnen. Zo zie je pas dat het een jongetje wordt wanneer de moeder de taart aansnijdt. Ook is het helemaal hip om een taart en cupcakes te doen, of alleen cupcakes. De laatste tijd zien we zelfs donuts met roze of blauwe vulling.

880598692b5bb76de2c327aabaf94000--gender-neutral-baby-shower-gender-reveal-party-neutraljpg

Drie weken van te voren

Maak alle decoraties die al kunnen (niks met bloemen nog, dus. Die overleven drie weken doorgaans niet). Maar wel de foto props, dingen voor de spelletjes, misschien een leuk bord of wat je dan ook wilt maken. Als je een creabea bent, begin je vast met het naaien van die hippe vilten guirlandes, de tafelkleden en haak je een babymutsje in het thema.

Maak een boodschappenlijstje voor al het eten en drinken dat je nodig zult hebben.

Koop je eigen cadeau voor de zwangere moeder op dit punt, straks heb je het veel te druk hiervoor. Pak alles in, ook de goodie bags als je die wilt weggeven.

Kies een persoon die de zwangere dame ophaalt en naar het feestje brengt.


Twee weken te voren

Bestel de bloemen voor op de tafel, was de tafelkleden en servetten. Bedenk wat je nog aan het vergeten bent hier!
Check of je van iedereen weet of ze wel of niet komen, en of ze weten waar het is, en hoe laat. Bel mensen die nog niet gereageerd hebben even na.


Een week te voren

Maak alle gerechten al die je kunt invriezen en de dag van de babyshower geen tijd meer nodig hebben. Zijn er gasten die ook eten mee nemen, heb daar dan even contact over of alles op schema loopt en ze het niet vergeten zijn. Ook zo voor gasten die voor props zouden zorgen bijvoorbeeld. Check of de taart nog steeds goed geregeld is, en de maker het op tijd klaar zal hebben.


Twee dagen te voren

Maak je jassenrek leeg om plaats te maken voor alle jassen van de gasten.

Ga inkopen doen voor alle verse ingredienten. Maak alle gerechten die voor te bereiden zijn.

Bel even met de moeder in spé om te vragen hoe ze zich voelt, of het feestje op die tijd wel kan doorgaan. Zorg dat je voor haar een fijne stoel hebt, zeker als ze in haar laatste trimester is.


Laatste dag

Koop ballonnen in de juiste kleur of kleuren, haal de bloemen op, de taart, maak de kamer schoon, en zet de tafels en stoelen klaar. Ga los op je decoraties en maak het exact zoals je gepland had. Zet een kleine tafel neer, voor de cadeau's.


De ochtend van de babyshower

Laat twee uur te voren een aantal gasten komen die mee kunnen helpen. Zet de drankjes koud, zorg dat al het eten klaar is, en zet de puntjes op de i.


Party Time!

Zoek je spelletjes om te spelen op dit feestje? Dan hebben we een ander artikel voor je met de leukste babyshower spelletjes.