Poppenhuis trend, ben jij al aan het knutselen?

Ben jij al op de hoogte van de poppenhuis trend? Een tijdje terug begon Linzi Macdonald met een project voor haar dochter Maddie, een poppenhuis renoveren. Maddie was haar jongste dochter, en moeders kennen dat wel, eigenlijk heeft de tweede (of derde, vierde, umphh-te) niks van zichzelf. Oud speelgoed van de eerste, dat wel. En Linzi vond dat sneu. Dat kennen de meeste mama's ook wel!

Een vriendin van Linzi was op instagram de voortgang van haar renovatie van een oud poppenhuis aan het bijhouden dat ze deed voor haar zoontje, en dat sprak Linzi wel aan. Haar man kocht op Ebay een tweehands poppenhuis en het project begon.

df9c87bcjpg

Nu houdt Linzi wel van een uitdaging, en dus ging ze niet zomaar allerlei mooie meubels maken, maar ze maakte zelf de actuele meubels na die ze in hun eigen huis hadden! Dat begon aardig, maar liep al snel uit de hand. Op een leuke manier natuurlijk. Zo maakte ze zelfs designer meubels van bijvoorbeeld Armadillo&Co na die ze zelf thuis had staan.

Op een dag zat ze aan haar bureau, te staren naar een bolletje sisal touw, en toen kreeg ze het idee om het Armadillo&Co 'Daisy" kleed na te maken. In het miniatuur voor in het poppenhuis, wel te verstaan. Ze dacht niet echt dat het zou gaan werken, maar ze probeerde het toch maar. Met lijm en een hoop weven van het touw, lukte het om het patroon van het kleed na te maken. Het kostte een hele morgen, maar ze was immens blij met het resultaat. Haar vingers een stuk minder trouwens, die hadden kramp van het vasthouden, weven en lijmen in rare posities.
Al het houten meubilair is gemaakt met behulp van haar man James. Hij deed al het zaagwerk, en zij zette het in elkaar en werkte alles af. Toen ze aankondigde dat ze de Mark Tuckey tafel wilde namaken, rolde hij wel wat met zijn ogen, zo gaat het verhaal.

Het werken op zo'n mini schaal is echt wel moeilijk, maar het lastigste gedeelte vond Linzo het buitenwerk van het huis schilderen. Dat was echt een heel precies werkje dus kijk niet van té dichtbij naar de kozijnen... Oh ja, en het behang tegen de trap. De trap wilde echt niet meegeven om het papier eronder te friemelen, dus ze moest elke trede netjes uitknippen uit het behang om het tegen de muur te laten passen. Wat een werk!

De belangrijkste gereedschappen die ze gebruikte waren: Textiel lijm (dat hecht supersnel zonder de plakkerige bende die je met een lijmpistool hebt), witte spuitbus verf (die trap is zeker niet met de hand geverfd) en een zwarte fineliner.

Natuurlijk hield Linzi dit wel even van de straat. Dit doe je gewoonweg niet in een weekje, en dat gaf mooi de gelegenheid om de voortgang van het poppenhuis project op instagram te zetten, en daar werd het een bizarre hit. Een hoop moeders en ook niet-moeders dingen helemaal los, kochten hun eigen poppenhuis, maakten het zelf of lieten het een handige harry maken in hun vriendenkring. De hashtag #maddiesdollhousereno werd veelvuldig gebruikt, en ondertussen hebben vele Hollandse mama's ook al hun eigen poppenhuis. Ik weet alleen niet of de kinderen er ook mee mogen spelen, of dat het mama's speeltje is.

Ondertussen hebben een paar designers ook al gereageerd op Linzi's poppenhuis project. De originele designers van de tafel en het kleed bijvoorbeeld, hebben aardige berichtjes achtergelaten op het instagram account van Linzi, en heeft Uashmama stukjes van hun originele papier gestuurd. Alle zakken in het poppenhuis zijn dus ook echte Uashmama zakken! Hoe tof.

Maar, eerlijk is eerlijk, toen het balletje ging rollen op instagram, hebben ook anderen meegeholpen aan dit droom poppenhuis. Zo heeft Felt Foxes de mini slingertjes gemaakt, en anderen hebben speciale stof en printjes gestuurd. Een instavriendin haakte een super mini dekentje voor over de bank in de lounge en weer een ander de huisnummers voor bij de voordeur. Ook de papieren zakken in de jongenskamer zijn door een fan gemaakt.
8ecebbadjpg

Het poppenhuis is zeker geen kleintje, met 80x80x40cm is het nogal een verschijning in hun echte huis. Je hebt er zelfs twee mensen voor nodig om het te verplaatsen, dus meestal blijft het precies zo staan als het staat. Als er iemand op visite komt, is het eerste dat ze vragen vaak: "waar is dat poppenhuis nou eigenlijk, waar ik zo veel over hoor?", en wanneer ze het zien zijn de "ohhhs" en "hoe dan" niet van de lucht. De kamer van de kinderen is zo'n grote kamer, dat het speelhuis er perfect past

En wat vind dochter Maddie nou eigenlijk van dit hele spektakel poppenhuis. Gelukkig vind ze het schitterend. De keuken is haar meest geliefde stukje poppenhuis, met een koelkastje dat echt open en dicht kan, en waar ze koffie kunnen zetten. Die kamer krijgt nogal wat te verduren, maar een poppenhuis is in eerste instantie natuurlijk wel een spéélhuis. Toch hoopt Linzi stilletjes wel dat ze het niet stukmaken als ze er mee spelen wanneer er net weer wat nieuws is toegevoegd.

En heb je de trend al gezien op instagram, dan weet je ook dat ze op de een of andere manier allemaal wel een tipi indianententje in het huis verwerken. Al die moeders! Waarom? Nou, Linzi is ook daar de trendsetter, want in het echte leven is dat haar werk. Ja, dat hoor je goed. Ze maakt tipi speeltenten voor kinderen en verkoopt ze op haar webshop. Voor sommige mensen is het leven echt één groot feest.

Eigenlijk is het huis nu wel af, maar wat moet je nu met al die creativiteit, en al die poppenhuis volgers op instagram? Misschien gaat Linzi nog wel een nieuw poppenhuis maken, gewoon omdat het zo leuk is om te doen.

FullSizejpg